Teksti: Sarita Kemppainen

Suomalainen kosketuskulttuuri näyttäytyy kosketusta kammoavalle erilaisena kuin millaisena se stereotyyppisesti ajatellaan

Sanotaan, ettei suomalaisuudessa ei ole tilaa koskettelulle. Sanotaan, että meidän tulisi kosketella enemmän ja että elämme kroonisessa kosketuksen puutteessa. Faktat on lyöty tiskiin, mutta Suomi se ei silti kosketa. Missä vika?

Itselleni suomalainen kosketus näyttäytyy tuntemattoman miehen kätenä tissilläni keskellä täyttä baaria, vaivaannuttavana hipaisuna kassatyöntekijän ojentaessa vaihtorahoja, pakotettuna iholla seisomisena ahtaassa bussissa tai suurikiveksisen vieressäistujan leveänä haara-asentona.

En kaipaa poskisuukkoja enkä halauksia edes tutuilta. Jotkut kaipaavat, ja se on ihan ok. Heidän haluamansa kosketus heille myös suotakoon. Kuitenkin: nämä kosketushommat ovat vaikeita. Toiset haluavat halata jokaisen tapaamansa tyypin kanssa, toiset – kuten minä – kavahtavat jonkun toisen jalkojen hipaisua pöydän alla, vaikka sen ympärillä istuttaisiin ystävien kesken.

”Itselleni suomalainen kosketus näyttäytyy tuntemattoman miehen kätenä tissilläni keskellä täyttä baaria, vaivaannuttavana hipaisuna kassatyöntekijän ojentaessa vaihtorahoja, pakotettuna iholla seisomisena ahtaassa bussissa tai suurikiveksisen vieressäistujan leveänä haara-asentona.”

Meillä on erilaisia tapoja antaa ja vastaanottaa kosketusta.

Joidenkin mielestä on outoa, jos perheen kesken ei halailla. Jotkut pariskunnat ihmettelvät toisia pareja, jotka koskevat toisiinsa julkisesti ”liian vähän” tai ”liian paljon”. Jotkut kaverit nukkuvat toistensa kainaloissa ja jotkut kaverukset halaavat silloin, kun halaus pukee sanoiksi sen, mitä on tarpeetonta sanoa. Henkilökohtainen näkemykseni taas on se, ettemme me suomalaiset kaipaa minkään sortin pinnallisia ja mukatuttavallisia pusmusmusmus-haleja – eikös me olla pohjimmiltamme kuitenkin jäyhää nyökkäilykansaa?

Meillä on upea kulttuuri: kliseet, kuten halkaisijaltaan metrin kokoinen henkilökohtainen tila sekä tunteista puhuminen ainoastaan kännissä. Arkiset rakkaudenosoitukset, olivat ne sitten toisen puolihuolimatonta huomioonottamista tai arkisen keskustelun lomassa heitetty ”Etsää ihan perseestä ole”. Me osaamme kyllä välittää toisistamme ilman, että pitäisi olla koko ajan tuntemattomien iholla.

On aikuisia, jotka kipuilevat tajutessaan, ettei kosketus ollut heidän elämässään läsnä juuri koskaan. On lapsia ja aikuisia, jotka haluaisivat syliin. Meillä on läheisyydenkaipuisia ihmisiä, muutenkin kun kello 10-23:50 sunnuntaisin. On ihan tieteellinen fakta, että sallittu ja haluttu kosketus aiheuttaa mielihyvää. On olemassa kipeä tarve kosketukselle.

Kyllähän Suomessa kosketaan. Meillä on kasapäin hienoa duunia tekeviä hoitoalan ihmisiä, joiden jok’ikiseen työvuoroon kuuluu kärjistettynä ainakin jonkinlainen kosketus, oli se sitten vaippoja vaihtaessa, hoitolapsen räkää pyyhkiessä tai muistisairaan vanhuksen aggressiivinen tartuntaote hoitajan sormista. En tiiä teistä, mutta minusta tällaiset kosketukset ovat silti helvetisti kauniimpia, kuin jotkut Etelä-Euroopasta apinoidut, teennäiset poskipusuttelut.

Henkilökohtaisesti olen vähän huono vastaanottamaan kosketusta. Sen sijaan antamaan, kosketusta siis, siinä olen hyvä. On hetkiä, joilloin pelkkä ”et sää ihan perseestä ole”-lausunto ei riitä ja silloin on toimittava. Hipaisu toisen kädellä, ote olkapäästä. Nopea sively pitkin selkää tai sit jos on ihan pakko — se halaus. Kosketus kokee kuitenkin helposti inflaation, ja kuulemma se vastapuolikin tajuaa, jos kosketuksen takana ei ole vilpitöntä tunnetta. Väittäisinkin, että emme me turhaa lääppimistä kaipaa, vaan sitä, että välitetään toisistamme, joskus sitten vaikka koskettaen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s