Kun puhutaan ”esteettömyydestä”, se assosioituu usein ramppeihin, hisseihin ja ylipäätään liikuntarajoitteisten liikkumisen helpottamiseen. Esteitä erilaisiin tiloihin menemiselle ja palveluiden käyttämiselle voi kuitenkin olla monenlaisia.

Esteettömän liikkumisen lisäksi me haluamme Loukon tiimin kanssa ajatella esteettömyyden käsitettä niin laajasti kuin mahdollista. Meille se tarkoittaa turvallista tilaa, jossa kenestäkään ei tehdä oletuksia sukupuoleen, ihonväriin tai vaikkapa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen. Tavoitteenamme on luoda tällainen tila, joka toki samalla tulee olemaan myös fyysisesti esteetön.

Tähän ajatteluun nojasi myös #mikaestaa-kampanjamme, jossa kysyimme ihmisiltä, millaiset asiat vaikuttavat siihen, millaisissa tapahtumissa tai paikoissa he käyvät.

 

Trigger-termi on peräisin traumapsykologiasta, ja sillä tarkoitetaan virikkeitä, jotka voivat laukausta traumaperäisen stressireaktion. Sittemmin termi on nettikeskusteluissa banalisoitunut ja sitä käytetään ärsyyntymisen synonyyminä. Tällainen käyttö vähättelee traumaoireista kärsivien pyrkimystä välttyä ahdistukselta. Vaikka triggerit ovat usein hyvin tapauskohtaisia ja sinänsä harvinaisia, pyrkii turvallinen tila karsimaan mahdollisesti triggeröivät tekijät minimiinsä. Tämä tarkoittaa kärjistettynä sitä, ettei esteettömässä tilassa esimerkiksi sallita raiskausvitsejä, vaikka läsnäolijat kertoisivatkin niiden olevan heille ok. Esteettömässä tilassa ei oleteta, että jokin on ok. Hyväätarkoittavat olettamukset ovat yksi tapa, jolla turvallisuuden tunnetta voi heikentää. Esteettömässä tilassa ei siis myöskään tule olettaa jonkun sukupuoli-identiteettiä tai vähemmistökokemusta.

Esteettömässä tilassa ahdistavasta tilanteesta ei myöskään tarvitse selviytyä yksin. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa vahvasti se, että tietää saavansa henkilökunnalta tukea. Loukon jokainen työntekijä tuntee tilan periaatteet ja puuttuu häiritsevään käytökseen välittömästi niin, ettei uhriksi joutuneen tarvitse kasata itse voimavaroja sen ratkaisemiseen. Tilanteita ratkaistessaan työntekijät myös saavat jatkuvasti uutta näkökulmaa siihen, minkälaiset asiat koetaan esteelliseksi. Esteettömyys on pyrkimys, tavoite ja ihanne. Sitä ei saavuteta kerralla, mutta tavoitteeseen sitoutuminen tarjoaa jatkuvasti uutta tietoa ja taitoa. Niiden avulla pääsemme kohti tiloja, joihin astumista kenenkään ei tarvitse erikseen harkita.

Mikä estää -kampanja jatkuu yhä. Auta meitä ja kerro meille omista esteistäsi. Näin me jatkamme kouluttautumista aiheen saralla. Kampanjan löydät Facebookista, Instagramista ja Twitteristä häsällä #mikaestaa. Voit ottaa meihin myös yhteyttä sähköpostitse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s